Een weekje noord Duitsland en Denemarken

9 tot 17 juli 2004


Donderdag(avond)
Lekker een beetje op tijd uit mn werk weg, helaas begon het weer ook iets om te slaan en op weg naar huis had ik zelfs een buitje.

Thuis aangekomen scheen de zon alweer dus smeet ik de klaarstaande bagage achterop en was meteen weer op weg. Op de afsluitdijk begon het weer iets te regenen dus besloot ik om maar direct een camping te zoeken bij Harlingen.
tentje
uitzicht op het wad wad
Toen de tent stond was de regen ook ongeveer weer over en toog ik te voet naar het centrum op zoek naar eten. Na de chinees nog een paar blikjes guinness gescoord en buitendijks weer richting camping gewandeld. Het uitzicht en het weer waren zo adembenemend dat ik een poosje op de dijk het zitten staren naar het wad. Harlingen


Vrijdag
Lekker op tijd op en snel op pad, het is nog het begin van de vakantie en dan is de onrust nog groot. Lekker toeren langs de fietsroute LF10a en eigenlijk dus bekend terrein voor een groot deel van de dag. Met name het frieze gedeel te heb ik wel meer doorkruist. Leuk met al die kleine terpdorpjes (wierden).
noordkaap Er gaat niets boven Groningen is ooit beweerd, waarschijnlijk om die uitspraak kracht bij te zetten heeft men dit bordje ook maar geplaatst. Het 'monument' zelf stelt helemaal nix voor en is nog een rot end lopen ook weet ik me te herinneren dus laat ik dat maar even voor wat het is. Boven groningen liggen trouwens wel degelijk  frieze en duitse waddeneilanden.

nix te zien

Veel stelt die zogenaamde noordkaap niet voor natuurlijk.
meer wad
Het wad is altijd mooi om te zien natuurlijk.
In 1977 ben ik hier in de buurt ook eens de grens overgestoken, dat koste toen nog al wat moeite en een half uur later werd ik toen door 'der grenzpolizei' opgepakt omdat ik een zijweg was ingeslagen. Dit jaar heb ik de grens niet eens kunnen terug vinden, zelfs niet aan de hand van verandering van het wegdek ofzo. grens
kaart Oei, als je op deze kaart kijkt kan je zo langs de Dollard naar Emden rijden. De werklelijkheid is even anders, net op dat kleine stukje wat je niet zien is de monding van de rivier de Ems. 30 Km omrijden! Omdat ik me niet realiseerde dat er een rivier tussen zat heb ik het pontje over die rivier. Wel een mooie omgeving dus onthouden voor een tussendoorritje.

camping Emden
De camping is nog 15 kilometer voorbij Emden, niet veel bijzonders maar ook niet echt verkeerd, zelf koken maar dan wel met minimale inspanning. camping Emden

molens molens
Molens in het landschap, is dat nou horizon vervuiling of gewoon toch wel een leuk plaatje? Overdrijven kan ook natuurlijk.


Zaterdag
Weer redelijk op tijd weg en de kust volgen, dat betekend eerst verder naar het westen en daarna naar het noorden. Na een anderhalf uur zowaar een bakje koffie met appeltaart in Norddeich. De hele dag langs de kust de kleine weggetjes zoeken. Vaak terug moeten omdat wegen doodlopen, met name de havendorpjes naar de waddeneilanden hebben maar een toegangsweg en dan moet je dus gewoon weer terug. Wel een leuke sfeer in al die haventjes. Uiteraard een visje eten.
regen leeg
schoenen Ik eindig op het schiereiland Butjadingen in een toeristenkustdorpje. De strandcamping is grotendeels leeg, vooral nauwelijks tenten. Regen en stortbuien zodat je nauwelijks ddoor het glas kunt kijken. Ook de zandsculpturen en de feesttent geven een beetje troosteloze indruk. Een paar vegeten schoenen levert nog wel een leuk plaatje op. Verder is er gewoon nix te doen.

Vanwege het weer maar naar het griekse restaurant, wel erg lekker gegeten, daarna absurd vroeg naar bed want met regen is er geen lol aan in dit dooie gat. Die feesttent kon mij ook al niet op andere gedachten brengen.Zondag
Heel vroeg op natuurlijk, weer verder langs de waddendijk. Het geplande pontje ging pas na anderhalf uur dus maar een stukje doorrijden naar de Wesertunnel richting Bremerhaven. Koud en hongerig vind ik dan toch een geopend cafe en daar knap ik behoorlijk van op. Best een heel eind industrie omgeving maar later weer mooier. Op de pont over de Elbe (half uur varen!) ontmoet ik twee stel Denen op Goldwings, ze maar weer naar huis vanwege het weer. Op die manier laat ik me niet kennen natuurlijk, de avonden zijn dan wel niet echt leuk maar overdag heb ik het prima naar mn zin.

s'Avonds in Sankt Peter-Ording, een typisch duits badplaatsje, een beetje met de plu heen en weer lopen, biertje doen en (uit) eten. Alweer veel te vroeg naar bed.
tent in de regen


Maandag
denemarken Best wel lekker rijden in deze verlaten uithoek van Duitsland. Precies op het middaguur rijdt ik Denemarken in, eerst maar geld en een wegenkaart scoren. Het overwegend agrarisch landschap is vervangen door het grootschalig duinlandschap, prachtig! Lekker relaxed met veel ff stoppen rijd ik door tot ik een camping tegen kom bij Nr Nebel. Zelf koken en een flinke avondwandeling in het bos sluiten deze relaxte dag af. korterer dan je denkt
Ja het is koud!
liggen in het gras
tentje met motor


Dinsdag
De zon schijnt! Om de een of andere reden loopt mn humeur nog wat achter op het weer. Via een landtong met aan beide zijden zout water kom ik net aan als het pontje weg wil, snel gaat de klep nog even open en nauwelijks aan boord varen we al. Oje, dit is open zee en het waait nog steeds behoorlijk hard. Na een paar slingers van de pont denk ik de motor redelijk in balans te hebben, dan gaat het toch mis! Weer een knipperlicht dus (en wat krassen op de kuip). Naderhand kon ik er wel om lachen, het was lekker weer en een mooie omgeving, dat is toch veel belangrijker. Lekker doorrijden, ook de kleine wegen zijn er breed en recht maar dan met zeer weinig verkeer. Alleen stoppen om te eten in een lunchroom en te tanken, helemaal langs de kust door naar Skagen.
kirke Skagen was druk, file zelfs. De golven van de Noordzee botsen daar tegen die van de Oostzee, dat had ik al eens gezien maar met deze wind leek het me de moeite van de wandeling wel waard. Het was er echter zo afgeladen vol dat ik de motor niet eens heb geparkeerd en meteen maar naar het zuiden ben vertrokken. Als bewijs dat ik er ben geweest toch maar een fototje van de ondergestoven kerk.
Fredrikshaven zag er ook al niet aantrekkelijk uit dus dan maar door tot het dorpje Asaa. Nog steeds lekker weer dus ook leker koken en een wandeling naar de vissershaven. Even dacht ik dat de beginnersafdeling van de plaatselijke harmonie tot buiten het dorp was verbannen om te oefenen maar het bleek wel degelijk een concert. Een volgend bandje zag er wel leuk uit dus toch maar even wachten, dat speelde slecht vijf nummers maar het sfeertje was er wel leuk. biertje
bandje wormen
Terug op de camping wordt ik door een floddertrui aangesproken dat het te koud is om buiten een biertje te drinken. Na enig gebabbel spreken we af dat ze me zo komt halen voor een biertje in de kroeg. Meer dan een uur later (ik ging eigenlijk al naar bed) kwam ze dan toch nog aanzetten met lange jas en muts. In de kroeg begonnen alle kerels te kwijlen, Galatia had de floddertrui verwisseld voor iets kort roods en toen moest ook ik moest toch even naar adem happen. Om kort te gaan: het werd een vrolijke avond met vissers en andere stoere kerels. Het dametje had vooral interesse in de kroegbaas maar dat mocht voor mij de pret niet drukken.


Woensdag
Op tijd op. De vage afspraak om nog koffie te drinken hadden we kennelijk beiden niet zo'n behoefte aan dus even zwaaien en weer op weg. Een veerboot kaptein vraagt of ik een retourtje wil, als grapje antwoord ik dat een enkeltje goed is, ik ben op de vlucht! Een half uur later besef ik dat ik probeer de verloren tijd (gebroken been) in te halen en daarvoor vlucht. Ik besluit dat dat onzin is en verander de koers. Op weg naar Fyn, over de snelweg, om de brug over de Störe Belt te zien. De tol voor een retourtje brug bedroeg ongeveer een dagbudget dus dan maar niet naar de overkant. Een relaxte rit met eindelijk wat bochten voert mij terug naar de Lille Belt alwaar ik een camping zoek. Een wandeling (met een beetje regen), eten in een snackbar en nog veel meer wandelen o.a. over de brug van 2 km tot besluit van deze dag. brug lille belt


Donderdag
lunchplekje Duidelijk op de terugweg, geen haast dus uitsluitend 'provinciale' wegen. Nog even wat lunch halen in een supermarkt en op een mooi plekje opeten (zie foto).
Vrij vlot rij ik door het noordelijke puntje van Duitsland en daarna kom ik weer op de bekende plekjes van de heenweg zoals het veer over de Elbe. Toch maar weer naar de Oostfriese waddenkust anders dreig ik vandaag nog thuis te zijn. In Carolienensiel is geen plaats op de camping helaas, een dorp verder wel maar daar is dan weer minder dorp. De behoefte aan een knap maal met vis zorgt voor een behoorlijke wandeling langs verschillende restaurants, uiteindelijk zit ik (uitstekend) te eten met een oudere man die zijn (klein)kinderen heeft uitgenodigd voor twee weken(!) Spiekeroog (piepklein waddeneiland) omdat ze daar vroeger ook zo'n leuke vakantie hebben gehad. Uiteraard weer iets nat bij het naar bed gaan.
borrel motor


Vrijdag
Rustig aan westwaarts kom ik bij Bourtange de grens over, de poging om zonder kaart op topokennis binnendoor naar het westen te rijden mislukt, in Stadskanaal geef ik het op en zoek de kaart erbij. Omdat ik in de buurt ben ga ik  bij café Popken in Anloo koffie halen. Van de kroegbaas hoor ik de NPK roddels van de laatste jaren, de man is zelf lid geweest van st. Vitus en is padvinder voor het leven maar verbitterd o.a. omdat het NPK is verhuisd. Weer op weg moet ik voor een stoplicht kiezen tussen links naar Hooghalen of rechts richting Afsluitdijk, gezien de beginnende regen wordt het rechts. In Bolsward op zoek naar boodschappen, geen slijter! Zware regen op de afsluitdijk en nog wat extra boodschappen halen in Middenmeer. Thuis! Lekker koken en (vies) wasje draaien. Zaterdag een visje halen in Den Oever.
geen foto's gemaakt vandaag