IJsselmeer oversteken met een rubberboot

Eerder geplaatst (Vr mrt 30, 2007) op het zeekayakforum:

Twee jaar terug zat ik op kayak cursus NKB-A, Een motormaatje van me kwam met idee een keer het IJsselmeer over te steken in zijn opblaaskano, een Zodiac rivierkano.

Heel uitgebreid de risico's besproken en verzonnen wat mee moest. Naast eten, drinken en kleding leek twee gpssen, een handkompas, een landkaart en twee telefoons ons wel voldoende. Diverse weekenden werden vrij gehouden omdat we perse wind mee wilden hebben. Op de kanoclub niemand tevoren verteld uit vrees voor gek uitgemaakt te worden.

foto

Op een mooie warme avond met een auto en een motor naar Laaxum en met zn tweeen op de motor weer terug. In Friesland lekker binnendoor getoerd en dan even blazen op de Afsluitdijk. Laaxum hadden we uitgekozen omdat Stavoren heel druk is en parkeren in Laaxum is ook wat makkelijker en veiliger.

foto

De volgende morgen met een auto naar de vuurtoren van Enkhuizen, daar op de dijk de canadees opgepomt en het water in over de basalt blokken. (nu weet ik wel de vluchthaven op 1 km NW van de vuurtoren).

foto

Het was lekker weer, gladde zee zo in de luwte van de dijk en er wordt veelvuldig gezwaaid en gelachen naar ons. Humor en feest alom. Iets verderop toch wat meer golven wat een boterhammetje smeren en eten wat lastiger maakt. De sfeer is goed en we maken zo'n drie en half km per uur tijdens het varen en toch nog 1 km/h in de pauze. Ergens halverwege komt er met een noodgang een grote blauwe speedboot op ons af varen, wij verbaasd en houden al rekening met een pesterijtje. De boot zakt in snelheid waardoor de politietekens zichtbaar worden. Een charterschip heeft een rubberbootje gezien met twee kinderen die afdreven het meer op. Ze waren al meer dan een uur aan het zoeken. Even praten en namen opgeven. Zij aan de koffie, wij weer verder. Later in het kustwachtlogboek op internet gelezen dat we twee goed uitgeruste ervaren kanoėrs zijn :-)

foto

Zoals wel vaker duurt het stadium dat je er bijna bent erg lang. Je peddelt op karakter en de blaren vergeet je maar. Na hele lange tijd er bijna zijn varen we toch de haven binnen. Via een steigertje eruit. Een telefoontje naar huis en een patatje als beloning.

foto

Het was een fijne dag en een leuk avontuur. Later met de kajak wel meer op het IJsselmeer geweest maar dit was een toppertje. O ja, over twee weken doe ik marifoon examen, mede ingegeven door dit avontuur.

Het KNRM verslag:

Enkhuizen, 27-08-2005 13:20u ZW 3
Actie nr. 85: 1½ meter roeibootje met twee kinderen midden op het IJsselmeer?

Uitgevaren met de Watersport en Rien Verloop, na een melding van een Charterschip, die denkt even voorbij de boei EZ4 een 1½ meter roeibootje te zien met twee kinderen er in. Ook politievaartuigen P76 en P175 gaan naar het bootje op zoek. De P175 treft het bootje aan, voorbij de boei EZ2. Het blijkt niet te gaan om een klein roeibootje met twee kinderen, maar om een opblaaskano met twee goed uitgeruste en ervaren kanoėrs. De Watersport blijft aan de steiger liggen. De Rien Verloop die reeds vooruit was, vaart nog even door richting de P76. Hier wordt de bemanning uitgenodigd voor een bakje koffie, wat uiteraard niet wordt afgeslagen.


fotos: Wim