Rondje Haarlem.

haarlem Zaterdag 17 juni stappen we vier man/vrouw in de auto van Evert richting Haarlem voor een rondje varen en museum­bezoek. Na het uitladen van de kano's lijkt het instappen wat problematisch vanwege de beschoeing onder water. Gelukkig blijkt het nogal mee te vallen en kunnen we zonder gymnastische toeren kunnen instappen.

Lekker relaxed varen we langs historische plekken zoals de oude Droste fabriek, onder mooie oude bruggen door en langs grachtenpandjes. Haarlem is best een mooie stad. Verder naar het zuiden staan de modernere mooie, luxe huizen. Ook hebben we heel veel zwanen onderweg gezien maar die storen zich niet aan een kano meer of minder.

Cruquius Opeens om een hoekje doemt dan opeens een kasteelachtig gebouw op: Cruquius, het doel van de reis. Van de drie gemalen die de Haar­lem­mer­meer droog hebben gepompt is alleen Cruquius over gebleven, bij de bouw in 1849 was het een uniek concept. De capaciteit van 320 m3 per minuut is zelfs in deze tijd niet klein maar tegen­woordig is zo'n instalatie natuurlijk wel een stuk kleiner. Sinds 1933 Cruquius al niet meer in bedrijf omdat de stoomketel niet veilig meer was, als demonstratie laten ze het gemaal zo nu en dan nog wel op luchtdruk werken, erg indrukwekkend op te zien.

Buiten op het gras besluiten we de lunchpauze over te doen omdat het zo'n mooi plekje is. Lekker genieten van de zon en kijken naar de tekenaars die dit kennelijk ook een lekker plekje vinden.

weer terug Weer op de ringvaart wordt het wat drukker en hebben we dus wat golfjes van passeerende boten waarop we proberen mee te liften. Als babbellend en spelend komen we bij de Mooie Nel, Carla en Joop wijken uit naar rechts terwijl Evert en Bart de linker oever kiezen. uiteindelijk moeten wij toch dwars oversteken tussen alle jachtjes en zeilende scouts door. Een goede oefening in ramkoers bepalen, uitwijken en vooral goed opletten voor schepen met jonge meiden aan boord want dan zijn er altijd andere boten in de buurt die absoluut geen aandacht hebben voor de rest van de omgeving.

Na nog een korte pauze in Spaarndam varen we rustig weer naar de auto. Een mooi tochtje van 22 km, lekker weer, heel relaxed en gezellig.

Bart.


foto's: Evert van der Plas