De rivier

In Deventer zetten we de tenten boven op de dijk, wat een mooi uitzicht! Na een bak koffie gaat Rob de auto naar Kampen brengen en ik haal nog wat te drinken in de stad en bemoei me verder met de soto ayam. Tegen de verwachting in wordt het geen 'feest' bij de kanoclub dus wandelen we naar de stad om lekker op een terrasje te zitten. Bij de tent nog een restje wijn en een blik knakworst.

Midden in de nacht -half zes- vertrekt er een club richting het andere startpunt van de Veluwerally, een wat onrustige nacht dus, ook door de vele beestjes.

Tegen negen uur pakken we de boten in en worden wat melig tegen de andere deelnemers en de tochtleiding. Een echtpaar met een mooie tweepersoons Klepper (vouwkano) doet een poging van een loopplank op een vlot te stappen, helaas zat er een leuning in de weg wat een zwempartijtje en een hele hoop sorry opleverd. Toch stiekum even lachen met zn allen natuurlijk.

Om kwart over negen liggen de boten te water, we gaan de rivier op en zijn verbaasd over de snelheid die de gps aangeeft. Daardoor doen we ons uiterste best die snelheid te verhogen. Niet zo heel slim natuurlijk want na een uur zijn we welliswaar ruim twaalf en een halve kilometer onderweg maar ook erg hard aan pauze toe!

Gelukkig is er weinig ander verkeer, net genoeg om het leuk te houden. Het passeren van veerpontjes vraagt wat aandacht omdat de kabel onvoorspelbaar uit het water kan komen. De omgeving is best wel mooi, veel natuurgebiedjes en buiten de uiterwaarden de dorpen. Zo hier en daar een strandje. Tijdes pauzes zie je de anderen voorbij komen en omgekeerd vaar je dezelfde mensen voorbij als die pauze houden. Na 27 kilometer is er dan een controlepost met koffie, we houden een lekker uitgebreide pauze en babbellen wat met andere deelnemers. Een K4 komt aanvaren en moet wat manouvreren om aan te leggen, mooi om te zien. Bij ons vertrek spelen we heel even met het keerwater en gaan weer op weg.

In de buurt van Zwolle zie we meer industrie en de rivier wordt veel breder, het wordt er niet mooier op en van Zwolle zelf zie je helemaal nix nietus nada dus. Later wordt het weer iets beter, helaas gaan de snelle beginkilometers wat opbreken waardoor de aandacht voor de omgeving duidelijk minder is. Na nog wat flinke bochten doemt dan toch DE brug op met daarachter DE molen, het eind is in zicht. Geen gladiolen maar wel aanmoedigingen vanaf de brug. Op het strandje de kleren uit en nog even zwemmen, het is een benauwde dag en het water is nog warm zat.

Na het opladen van de boten zijn ondertussen ook de echte mannen binnen gekomen, Jeroen, Arjan en Paul hebben de volle honderd kilometer uitgevaren in ongeveer negen uur (alleen voor piesen naar de kant). Zouden wij volgend jaar ook zo fanatiek zijn vragen we ons af op de terugweg.
www.veluwerally.nl

BartB

soto ayam