Gaan?

In de verte horen we onweer rommelen, dus het overwegen om wel of niet te gaan begint weer opnieuw. Na een blik op de lucht besluiten we een kwartier af te wachten voor we besluiten.

Omdat het best wel stevig waait is de tocht al voor meer dan de helft ingekort, toevallig zijn het wel allemaal deelnemers die lol hebben in wat wind en golven en bereid zijn zo nu en dan een buitje op de koop toe te nemen. Veiligheid voorop natuurlijk dus zelfs bij dreiging van onweer of als de wind echt harder wordt gaan we niet het IJsselmeer op natuurlijk. De kano's liggen klaar voor vertrek op de dijk bij een vluchthaventje vlak bij de vuurtoren, zo'n zes kilometer ten noorden van Enkhuizen.

Ondertussen is de lucht schoon gewaaid. We gaan! Buiten het haventje gaan we voor de wind. Soms wat moeite om koers te houden maar vaak op een golf meeliftend vliegen we over het water, wel een beetje in de buurt van de kust blijven voor het geval dat. Bij Enkhuizen varen we in de luwte onder belangstelling van een soort cruisseschip de stad in om op een steigertje wat te eten. Een aantrekkelijk grachtje onder een huis door blijkt dood te lopen maar we hebben wel gezien dat Enkhuizen een fraaie stad is.

Eenmaal weer buiten de luwte van de stad is het feest. Een mooie blauwe lucht met witte bloemkolen, hier een daar een donkergrijs kopje en de scholen (trek)vogels maken het herfstgevoel compleet. De punten van de boten hangen boven het water om met een klap neer te komen en in de volgende golf onder water te verdwijnen. Recht tegen de wind in gaat dat prima. Het volgende rak geeft meer problemen met koers houden dus komen er sleeplijnen aan te pas. Piet kijkt toch enigsins verbaast als zijn sleepje al vijf minuten verdwenen blijkt te zijn en nu achter Ruud naast hem komt varen. Het feest wordt er niet minder om en zingend bereiken we het haventje weer waar we door het riet en stinkende prut met een peddelbrug weer op de kant klimmen. In Buurtjeshaven sluiten deze mooie tocht af met bockbier en warme chocomel.

foto's volgen als er al foto's zijn gemaakt?