Onbegrip?

Met de kano naar het zwembad, ga dat maar eens uitleggen. En als je dan voor het zwembad staat met een zwemvest om zou ik me eigenlijk opgelaten moeten voelen.

Een kleine twee jaar geleden, in de lunchpauze op het werk, reageerde een aantal mensen nogal hilarisch op mijn mededeling dat ik deelnam aan een cursus kanovaren. Immers, een kind van twaalf kan tijdens een vakantie in Frankrijk een rivier afzakken in een gehuurde kano. Daar heb je toch geen cursus voor nodig! Langzamerhand hebben die zelfde collega's toch wel bewondering voor tochtjes op de Waddenzee. Het IJsselmeer maakt kennelijk minder indruk, wat geheel onterecht is naar mijn idee.

Leuk is het om met een kite-surfer te fantaseren over kite-kanoën. De eindconclusie is dat je problemen krijgt met sturen en vooral met je evenwicht. Als het kon dan bestond het al en kennelijk bestaat het niet, dus waarschijnlijk kan het niet.

Een collega, geboren en getogen in Wijk aan Zee, vaart in de zomer met een zeekano, zonder het besef van het bestaan en nut van een spatzeil, richting een groepje zeemeeuwen. Al daar gaat er een lijntje met een paar haken overboord en dan worden op het strand de gevangen makrelen gerookt. Jaloers ben ik op dat soort relaxed zomergenot.

Met een catamaran langs de kust en op de wadden. We hebben wat lunches besteed aan fantaseren over het ontwerp van een bruikbaar anker. Een gewoon anker is veel te zwaar voor een cat, dus moest er iets komen in de vorm van een vastzuigend conservenblik of zo. Deze week zal ik nog eens informeren hoe dat is opgelost, hoewel de man in kwestie heeft de boot te koop gezet en is gaan brandingwindsurfen.

Helemaal fout was het natuurlijk om tijdens het weeralarm van begin januari op te merken dat er mooie golven stonden op het Noordzeekanaal. "Begrijp me niet verkeerd" probeerde ik nog, "ik heb ook liever mooi weer maar als ik die golven zie wil ik daar best in spelen met mijn kanootje". Totaal onbegrip natuurlijk.

Ook over motorrijden krijg vergelijkbaar commentaar. Eind januari met een paar anderen over onverharde wegen een tocht rijden door de Achterhoek, onderweg kamperen. Niet dat we zo gek zijn op slecht weer en kou maar het hoeft toch ook geen reden te zijn om dingen niet te doen, ook in de winter kan je van alles ondernemen. Ik ben de eerste om te verklaren dat dergelijke activiteiten bij mooi weer leuker zijn, maar ik laat me niet weerhouden door het seizoen.

Normaal schrijf ik over mijn eigen verbazing met betrekking tot kanoën. Nu eens over vergelijkbare hobby's en de verbazing over en weer. Maar eh, dat opgelaten voelen vanwege een kano en een zwemvest in het zwembad, daar sta ik natuurlijk allang boven :-)

BartB