Boeit het?

GPS gebruiker ben ik, een hele tijd ben ik vergroeid geweest met zo'n ding. Nog net niet voor woonwerkverkeer maar ik kreeg weleens de vraag of ik de weg naar huis niet kon vinden zonder dat ding.

Ook in de kano is het makkelijk, je prikt een paar punten waar je langs wilt en je vaart gewoon achter het pijltje aan. Nix moeilijk doen met al dan niet gegist bestek, je weet gewoon exact waar je bent en waar je heen wilt. Bestek wordt tijdens het eten wel weer in de mond genomen.

boeien op zeeOp het Alkmaardermeer zijn boeien dingen waar je bij weg blijft; boeien markeren vaargeulen, veel te druk daar en ik vaar voor mn rust, nou ja om met een groep een beetje alleen te zijn.

Tijdens een IJsselmeeroversteek blijkt een boei ook iets te zijn waar je een pauze kunt plannen. Al een veel nuttiger ding dus. Bovendien met een beetje geluk kan je vasthouden tegen afdrijven en voor evenwicht. Tjonge, ik ontdek steeds meer nuttige toepassingen van die dingen.

Op de terugweg van Oudeschild, Texel naar Den Helder heb ik de gps niet mee, zout water lijkt me een slecht idee voor elektronische apparaten. We varen mee in een grote en ervaren groep, we komen er wel. Tot mijn grote verbazing komt er onderweg een kardinale boei (kweet nu wat het is) van rechts naar links voorbij varen met een kilometer of vijf per uur! Wij varen gewoon recht uit en merkten nix van stroming, ligt die boei echt wel vast aan de bodem?

feestmutsHet startschot 2007, gastspreker Reinout houdt een lezing over een boeiend onderwerp. Gelardeerd met heel veel huisvlijt, omgebouwde pingpong balletjes, closetrolletjes en wat niet meer. Vreselijk gelachen die avond, ook ontzettend veel nuttige kennis opgedaan over boeien, bakens en nog iets in de vorm van feestmutsen wat dan boeien blijken te zijn die het midden van de geul markeren. Als sluitstuk bleek zijn 'Container Carier' echte navigatie verlichting te voeren. Geweldig! Dit was gewoon genieten en nog leerzaam ook. Onze hoofdredacteur Rob mailde: "Heerlijk dat er nog van dat soort mensen bestaan" hij neemt me de woorden uit de mond.

Ik ben tot en met geboeid met dank aan Reinout.

BartB

Commentaar Reinout:
Leuk stukje hoor! Nog een klein verhaaltje: drie kajakvriendjes van mij gingen peddelen op zee. Goeie uitrusting; GPSsen in waterdichte hoesjes; enz. Na een paar uur varen waren bij alle drie (!) vlak na elkaar de batterijen van de GPSsen op. Dan moet je het verder doen met je ogen, oren, kennis, je kaart en kompas op het dek en je inschatting. Dat konden ze gelukkig alle drie goed...

Groetjes, Reinout
PS: Leuke foto's op jullie site! (www.kv-ossa.nl)