Weer-wieden

Doe je de auto deze keer wel op slot? vraagt de havenmeester van Vollenhoven. Hij had mijn hoestbui met veel te lange kayak op het dak al aan zien komen en wist meteen weer dat ik dit voorjaar ook daar had geparkeerd en de deur niet goed had afgesloten.

Vervolgens vraag hij of al die bagage wel in die kayak past; nou: "die kratten laat ik in de auto achter". Uiteraard moet ik dan ook nog even opscheppen dat een weekendje Terschelling of Razende Bol ook tot de mogelijkheden behoort.

Lekker op weg, gezien het weer en de verwachting eerst maar naar het zuiden, bij de Kadoeler sluis komt er net een enorme duwbak door de brug, lekker door de paddenstoelen van het schroefwater maar wel voldoende afstand bewaren natuurlijk. Het Zwarte meer is redelijk vlak, ik vaar kennelijk een stukje te ver buiten de boeienlijn want het is opeens wel erg ondiep. Mooi om het Vogeleiland heen en dan het saaiere stuk over het Zwarte Water richting Zwartsluis. De sluiswachter had me gelukkig met behulp van de camera gezien want uitstappen om te waarschuwen gaat daar niet simpel lukken.

Lekker weer en genieten van de omgeving, onderweg toch ergens uitstappen voor een korte pauze, daarna weer verder richting Ronduite. De Beulaker is volkomen glad en ik besluit voor een uitstapje naar de Kijfhoek in verband met een oprisping van een oude hobby van me.

Na het leeg eten van mn dagluik over een spiegelglade Beulaker op het kompas richting Giethoorn - Ik heb een gps mee maar wat kaart en kompas training kan geen kwaad. Onderweg allemaal spinnetjes die door de lucht zweven aan vrijhangende spinnewebben, niet echt lekker maar de verwondering hierover maakt indruk op me, gaaf natuurverschijnsel!

"Jij ben hier eerder geweest" aldus de eigenaresse van Botelcamping Giethoorn. Inderdaad, bij het vorige tochtje stond ik in de stromende regen met neopreen en zwemvest nog aan bij haar aan de deur, nu is het toch totaal ander weer, toch ben ik de enige gast op de camping.

Na een douche wat bier halen en een piza eten, helaas is er ook een kinderfeestje bij die Italiaan. Biertje bij de tent en vroeg naar bed met de radio aan.

-

Het schemert nog dus draai ik me nog een keer om. Even later weer wakker en het geweldige uitzicht over het Bovenwijd doet me besluiten toch maar op te staan. Heerlijk weer met een prachtige zonsopgang. Drie kwartier later schuif ik de kayak in het water en constateer dat het zicht opeens minder is dan honderd meter, de voorspelde mist is dus waarheid geworden.

Langs de oever de eerste dwarssloot opzoeken om te constateren dat in het dorp is de mist totaal is verdwenen. Door de ochtendstilte en de restjes mist (Witte Wiefen) is de lange rechte sloot richting het gehucht Dwarsgracht best wel mooi ook.

Eenmaal op het Giethoorsemeer (vele kilometers bij Giethoorn vandaan dus) is het weer heiig, `blijf maar langs de kant` denk ik nog. Om wat visnetten(staken) heen zit ik opeens in een volkomen grijze wereld tussen water en lucht. De humor hier wel van inzien besluit ik op het kompas verder te gaan. Ik vaar rechtuit maar voor ik het weet geeft dat kompas dertig graden afwijking aan, corrigeren maar weer gaat dat kompas dertig graden uit koers terwijl ik gewoon rechtdoor vaar! Toch maar de gps aan, hoewel ik overtuigd padvinder ben geweest vertrouw ik opeens meer op elektronica dan op een kompas.

Een licht deining en wat gepruttel in de verte maken me weer alert. Bij een rode boei aangekomen besluit ik vlak buiten de boeienlijn de geul te volgen, echter zie ik de volgende boei niet! Even later doemt een groene boei op, fout dus!, per ongeluk toch de vaargeul op gegaan. De volgend rode komt in zicht en met wat gokwerk, kompas en gps weet ik inderdaad aardig de rode lijn te volgen, steeds een tijdje na het passeren van een rode boei komt iets later de volgende in zicht. Leuk spannend!

Genieten van de omgeving maar wel met pap in de armen laat ik het originele plan via Ossenzijl varen en vaar zelf een iets verkorte route via de Lokkersloot naar Kalenberg, dan via Nederland en Muggenbeet naar Blokzijl. Ook daar hoef ik niet al te lang te wachten voor de sluis.

Toch wel erg veel trek in koffie zoek ik liggend op de kade naar mn portemonnee in het dagvak, tevergeefs. Een passant verklaard dat geen koffie hebben het minste probleem is maar 'weg is niet weg, weg is ergens anders' besluit ik en dus zonder koffie ga ik verder verder naar Vollenhove. Onderweg verzin ik dat mn geld en de rest gewoon in mn tentje is blijven zitten en gelukkig blijkt dat te kloppen.

Even leuk eruit voor twee dagen.