Grootwater tochten 2008

Bij peddelpraat heb ik zeevaardigheid gehaald, een van de eisen is via een logboek je ervaring aan te tonen, Waarom dat niet gelijk op de site zichtbaar maken? Dit is alleen over 2008 dus en alleen groot water. Ondanks ik het diploma nu heb (PP zeekamp 08-08-08) ben ik wel van plan dit logboek de rest van het jaar bij te houden.

laatst bijgewerkt: 04 07 2012

Rondj Marken

datum:21-12-2008
oranisator: zelf
Tochtleider: Nico

Grote twijfel gedurende de week ervoor, bij te veel wind vrees ik onvoldoende conditie te hebben voor een dergelijke tocht. Ondanks de voorspelde 6 bij het Marifoonbericht ga ik wel omdat de meeste andere bronnen minder voorspellen.

Met een 4 in de rug vertrekken we van Nes richting Paard. Voor het eerst de groenlandpeddel (GP) in een beetje golven, na een paar verkeerde slagen heb ik het gevoel voor de peddel weer te pakken.

Koffie bij het paard, daarna het lange stuk naar Volendam. De wind komt nu schuin van voren maar erg hard waait het niet, hooguit een drie schat ik. In Volendam een visje of ies anders halen en natuurlijk vaak op de foto, wereldberoemd in Japan.

Het laatste rak waait het iets harder en ook nog de wind bijna recht tegen. Een ouderwets stukje eindeloos tegen de wind vechten. Op het eind gaan een paar helden nog even rollen maar de meeste kiezen voor een droog hoofd.

Lekker tochtje, ik ben er weer en de GP heeft zich bewezen op groot water.


Alkmaardermeer

datum:dec 2008
oranisator: Zelf
Tochtleider: Ria

Eindelijk weer eens iet groter water dan het Oosterdel, na mijn handoperatie was ik kracht en conditie kwijt dus durfde ik het eerder nog niet aan.

Vijf mens sterk vertekken we uit Akersloot en steken het koude maar spiegelgladde meer over richtng Uitgeest. Koffie op de kade van de jachthaven, een hoop lol natuurlijk en na het eten weer op weg. Het volgende koffie adres is de Woude, daarna via de Deilings weer terug, iets meer wind nu maar nog niet echt spectakulair. Lekker uitgewaaid wel natuurlijk.


TKBN Zeeland weekend

datum:15/17-09-2008
oranisator: TKBN
Tochtleider: Han, Gerard en Mathijs?

Veel file onderweg dus een vervelend lange heenreis en geen tijd over om nog wat rond te kijken in Zeeland.

Zaterdag vertrekken we vanaf hetSpringersdiep en varen over een rimpeloze zee langs de Oosterscheldedam naar Neeltje Jans. Ongeveer 25 km en alleen voor de dam wat stroming en aflandige wind, leuke tocht maar iets te gezapig. Gerard geeft aan het eind nog wat demo Groenlands rollen, leuk!

Zondag is het gewoon zomers weer maar wederom nauwelijks wind en dan nog aflandig ook. Lekker waterscheppend gaan we naar de noordwestpunt van de Aardappelbult. Daar doen we een poging om wat golfjes te pakken maar er is gewoon te kort. Tijdens het eten is de kentering en komt de ebstroom op gang. Het stroomt er als een gek en tegen de tijd dat we in de boot zitten komt er ook een tegenstroom op gang, een leuke klotsbak wordt dat, ff leuk spelen dus. Helaas is de pret binnen een half uur weer over en varen we de zelfde route terug naar Springersdiep waar ik besluit mn arm niet verder te overbelasten. Leuke dag. Jammer dat Zeeland zo ver is, het is er ook best leuk dus.


Alkmaardermeer

datum: 07-09-08
Organisator: Zelf
Tochleider: Geen

Op zondag met iets te veel wind en mogelijk onweer besluiten we niet naar zee te gaan maar gewoon even koffie te halen bij de Woude. Lekker vlot tegen de wind in beuken op de Deiling, een zeilwedstrijd omzeilend komen we nat van regen en boegwater toch weer in de luwte en varen rustig op koffie met appelgebak af. Na een lange pauze verder richting Stierop en het meer weer op. Enige twijfel of we nu al ter hoogte van het Starteiland zijn, gelukkig hebben we het mis, het is nog een eind surfen naar Akersloot. Uitstappen op de kop van het recratieterrein, de algensoep bij de boothelling wilden we bij het instappen al niet door dus nu helemaal niet. Nog ff wandelen met de kano's en na opruimen een wijntje bij Nico thuis. Goede zondag besteding.


Oostmahorn

datum: 23-25-08-08
Organisator: Ossa
Tochtleider: Ruud / Nico

Een leuk weekend met lekker weer maar ook een enge ervaring. Zie hier voor het verslag van Ruud en mijn commentaar.


Branding in Egmond aan zee

datum: 17-08-08
Organisator: Ossa
tochtleider: Piet
Afstand: nvt.
Als afsluiting van een lekker weer weekend gaan we in de stromende regen het strand op. De catering zoekt heil onder een strandtent maar de vaarders laten zich niet afschrikken en kiezen het sop. Er is een korte lage branding met in de verte wat meer maar dat is erg verspreidt. Veel zwemmers door de onverwachte opduikende brekertjes. Een prachtige gelegenheid voor de beginnende zee en branding vaarders. Een leuke avond, het weer werd steeds beter, de zonsondergang was erg mooi. Wel tot laat in de avond boten en materiaal spoelen. De foto's volgen nog.

foto's volgen nog


Rondje Bol

datum: 16-08-08
Organisator: Zelf
tochtleider: Niekkie
Afstand: niet bijgehouden.

zie: verslag van Niekkie


Zeekamp Peddelpraat

datum: 02-08-08 / 10-08-08
Organisator: PP
Kampleider: Axel, Paul de H.
Afstand: niet bijgehouden.

verslag en foto's


Lekker weertje

datum: 27 juli 2008
Organisator: zelf
tochtleider: Bart
Afstand: 13 km

De voorspelling voor het weekend was opeens heel slecht, besloten dat je niet te vroeg moet besluiten niet te gaan maar uiteraard wel escapes in de route hebben. Heel simpel werd het bij Bakkum starten, anderhalf uur voor hoog water en dan naar het noorden varen en onderweg zien tot hoever.

Door allerlei omstandigheden en lekkere koffie is het vertrek veel later dan gepland, de tegenstroom lijkt nog niet op gang te komen mede door wat korter op de kust te blijven komen we duidelijk vooruit. We trotseren een deining van zeker drie meter (eh... drie meter lang dus, twintig cm hoog). Gezien de verwachte stranddrukte bij Derp (Egmond aan Zee) en Bergen aan Zee gaan we reeds voor Derp een bakkie doen.

Terug gaan we iets verder uit de kust -hooguit een kilometer- met de belofte dat we met de eerste donkere lucht naar het strand gaan. Onderweg besluit Hans te testen of ie alleen zn boot leeg kan krijgen met als gevolg dat niet veel later we alle vier rollen, redden of andersins spartellen. Lekker toch!

Geconstateerd dat het niet veel stroomt, in een kwartier wel een heel stuk naar de kust gewaaid maar nauwelijks verder naar het zuiden. Het laatste stukje nog ff peddellen en uiterst langzaam en voorzichtig tussen de badgasten door naar het strand. Hans, Ria en Jos�, bedankt voor het leuke ontspannen tochtje.

foto's Denise

Naderhand geconstateerd dat ik welliswaar netjes hoogwater heb berekend maar de kentering is enkele uren later. Vandaar dat we tijdens het spelen nauwelijks naar het zuiden afdreven. Noem het een leermoment.

Geen Texel

datum: 19 juli 2008
Organisator: zelf
Tochtleider: RiaD
Afstand: 9 Km

Vrijdagavond komt het mailtje dat het rondje Texel (Peddelpraat) van de baan is. Snel worden per mail andere afspraken gemaakt. De volgende morgen bij de loods nog wat discussie over de te volgen route met als gevolg dat Ria tochtleider wordt voor deze dag.

Bij het kitestrandje te Schellinkhout te water en recht tegen de wind in een heel eind het meer op. Na verloop van tijd koers richting Hoorn met golven schuin van voren. De wind is Bf4, misschien net 5. In stevige regenbuien zakken de golven in en verschijnt een prachtige zilveren waas boven het water, helaas doen die stortregens ook wel zeer op je kop. De golven zijn niet echt hoog maar het vaart wel lekker, niet te extreme wind en de wetenschap dat het geen lange tocht gaat worden.

In de haven een hoge uitstap, elkaar een beetje helpen want zo schoon is het water in de haven ook weer niet. De koffie met apppelgebak smaakt weer als vanouds. Net als we willen vertrekken horen we wat onweer, we druilen nog wat rond en ervaren dat de beste stuurlui aan de bar zitten.

De donderklap zit nog in het achterhoofd daarom kiezen we voor een route iets dichter onder de kust. Met een beetje surfen schiet het lekker op. Een kilometer voor het eind gaan de meeste wat rollen in 40/50 cm golven. Helaas lukt het me weer niet, het schijnt dat ik niet eens op de kop kom te hangen en dan is het een heel eind om boven te komen. Ik weet nu wel dat redden onder die omstandigheden nauwelijks lastiger is dan op een glad kanaal.

Na een debriefing van toerleider Ria gaan we via Ossa nog ff naar Bloem om de aanwinst van Hans te halen.


Borkum

datum: 12 juli 2008
Organisator: PP
Tochtleider: Paul/AJ
Afstand: 42 km

De hele week al op het weer letten en ondanks de pittige windvoorspelling -in combinatie met de afstand- toch maar aanmelden. Golven heb ik niet zo'n moeite mee zeg ik nog tegen Paul.

In de loop van de vrijdag lekker al toerend naar een camping in Leens en de volgende morgen verder naar het einde van de wereld. Voorzichtig komen daar wat hoofdjes uit slaapzakken, door de koffie met een ei erin komt er wat meer leven in de brouwerij.

Met zeven man/vrouw dan eindelijk op weg, eerst de geul uit door het slik gebied, mooi ff lepelaars kijken en genieten van het uitzicht. Het water op het Uithuizerwad is zanderig en stroomt eerst nog de verkeerde kant op, ondanks de wind in de rug gaat het maar traag maar het vaart wel lekker. Na het wantij krijgen we natuurlijk de stroom ook mee en we vliegen erover.

Eenmaal op de Eems blijkt de wind iets gedraaid en varen we met stroom mee maar wind tegen, langzamerhand worden de golfjes golven, vanaf dat je er niet meer overheen kan kijken -zeg maar vensterbankhoogte- begin ik het altijd leuk te vinden en wordt dan wat oplettender. Verder de geul in varend worden de golven ook hoger, zo nu en dan tot plafondhoogte aan toe, voor mij redelijk imponerend en ik begroet ze dan ook met een mompelend 'goeie dag zeg'. Mijn vriendelijke benadering heeft effect want elegant word ik steeds tot grote hoogte opgetild en vriendelijk weer naar beneden gelaten, een enkel klein wit kammetje pareer ik netjes met een lage steun. Albert Jan blijft mooi schuin achter me varen -waarvoor dank- later legt hij uit dat terug in de boot zetten best wel lukt maar leegmaken is er dan niet bij (ben ik ff blij met mn elektrieke pompje!).

Op het strand zeer snel uitstappen, eerst even doen wat mannen plegen te doen. Na wat schuiven met kajaks en spullen gaan we een paar uur Borkum in, inderdaad een klein enigsins saai duits stadje. Na de koffie met gebak wordt een vertrektijd afgesproken en gaat ieder zijns/haars weegs.

Vlak voor vertrek nog een flinke regenbui wat resulteert in een spurt naar de overdekte strandstoelen om daar om te kleden. Met wind en stroom dezelfde kant op zijn de golven flink lager, we traverseren over de Eems en volgen weer de R boeien (Randzelgat?). Voorbij het wantij de Zuid Oost Lauwer, nu dus wind tegen en ook de stroom tegen, het tempo zakt en mede door vermoeidheid valt de groep toch wat uit elkaar. Een sleeplijntje erbij en tergend langzaam boeien aftellen tot de prikken van Noordpolderzijl. In de geul tussen de slikplaten schiet het ook al niet op, een rode lampendriehoek duidt op spuien. Midden in de geul of juist in een ondiep stuk varen, het laatste stuk gaat tergend traag naar de kade.

Een camping gezocht, aan het water wat ros� genuttigd en een stevige nachtrust, met de auto naar huis en bijna de hele zondag slapend doorgebracht. Een geweldige tocht, de andere deelnemers en zeker de toerleiding bedankt voor deze dag.

foto's

Hargen aan Sail

datum: 05 juli 2008
Organisator: zelf
tochtleider: Piet
Afstand: 21 km

Eigenlijk wilden we met PP mee naar de Bol, echter werd dat erg laat terug komen en daar zowel P+M als ikzelf nog andere afspraken hadden zochten we een alternatief.

Boten afladen voor de slagboom in Camperduin en daarna de auto op het parkeerterrein, lekker vlot en niet zo ver door het zand hoeven jouwen, die houden we erin dus.

Wind (Bf 2-3) tegen en een beginnende ebstroom mee langs de kust naar het zuiden, uiteraard zeer ruim om de strekdammen heen. Lichte deining en geen golven van betekenis, gewoon lekker water scheppen. Vlak voorbij Bergen een mini pauze om wat te drinken en ff een boterham, de tijd viel erg mee dus door naar Egmond. Bij de eerste strandtent in 'Derp' koffie met gebak en even uitleggen waarom we een rokje dragen.

Op de terugweg een lichte deining en wind mee leek het als een speer te gaan maar aangezien we minder opschoten dan op de heenweg met wind tegen.... Toch maar wat dichter langs de kust, gelijk de catamarangwedstrijd vermijden (Sail Hargen). Een eenzame kano�r zonder knappe spullen voorzichting uitgelegd dat wij andere uitgangspunten hebben en de naam van de club laten vallen.

Ruim op tijd weer terug, toch nog wat spelen, terug naar de loods en de spullen afspoelen, vervolgens op weg naar de diverse feesten. Lekker tochtje, prima dagje.


IJsselmeer

datum: 28 juni 2008
Organisator: zelf
tochtleidr: Hans
Afstand: 14 km

De tocht van gister vroeg om een vervolg. Na wat telefoontjes was de afspraak een feit.

Het startpunt vinden koste wat moeite, toch gevonden.

Voorzichtig wegvaren tussen de zeer talrijke kitesurfers door. Bewust gestart met tegenwind (5 Bf), het tempo viel wat tegen maar de club blijft redelijk bij elkaar en na drie uur heerlijk tegen de golven opklimmen (soms een meter hoog) staat het welkomscommite klaar met koffie.

Terug kost slechts een uurtje surfen en feestvieren natuurlijk. Het rollen vlak voor het strandje gaat wat minder (bij mij in ieder geval) bij gebrek aan diepte. Laat thuis maar wel voldaan, zeker voor herhaling vatbaar.


Uitzwaaien

datum: 27 juni 2008
Organisator: zelf
tochtleider: Bart
Afstand: ?

De bedoeling was de vakantie mannen uit te zwaaien en mee te varen tot Oudeschild, gezien de straffe 4-5 ZW in combinatie met de samenstelling van de groep leek dit geen goed plan. Alternatief werd bij Akersloot starten en dan naar Arend Bloem om een gerepareerd pompje te halen. Wat discusie over de te volgen route maar wel lekker varen met toch nog wat golven.

Bij AB heel veel gezien, het nodige gekocht en wat reklame materiaal gekregen maar het pompje was ff niet te vinden. Wel een prima tijd doorgebracht en netjes wat geld gedump in het reddingsbootje voor de koffie!

Terug op het meer wat experimenteren met skegstanden en besloten dat het ding soms vervelende bijeffecten kan hebben. Lekker varen en laat terug.


TKBN Zeelandweekend

datum: 14/15 juni 2008
Organisator: TKBN
Tochtleider: Han Kreuk, Loek/Ron
afstand: 32km + 16?

We konden zelf de groep kiezen, ik vreesde dat de zv groep zou oefenen op de vierkante kilometer en iets van Zeeland zien leek me niet verkeerd dus heb ik mijn naam genoteerd bij de Toer+ groep.

De eerste opdracht was het tochtje voor de volgende dag plannen qua tijd. Vroeg op omdat st Maartensdijk aan de andere kant van Zeeland is (5 kwartier rijden!). De Oosterschelde was net gepolijst leek het wel dus gewoon een flink end om te kletsen met een matige stroom mee, wegens een ondoordachte reactie was ik gebombadeerd tot voorvaarder. Het einddoel was de Rattenkaai, een schorrengebied wat net onder liep, mooi hoor, zeker omdat we er verdwaalden en dus kreekje in en kreekje uit, slepen, overdragen en iets baggertrappen. Na de lunch wat oefeneningen en opdrachten van Loek vd Lans: verschillende bochten naar links maken, vlot aanleggen naast een ander en nog wat nats. Met een leuke wind terug klotsen. Leuke dag.

Dag twee mochten we zelf bepalen, de consensus was dat we niet lang in de auto wilden zitten. Het werd vanaf Springerdiep over het Geerlingsplaatje (TKBN theorie examen), het plaatje lag zo diep onder water dat we het nauwelijks gevonden hebben. Daarna door naar Renesse waar we wegens tegenstroom, tegenwind en lichamelijk ongemak niet aankwamen, de koffie met appelgebak smaakte echter prima en mede dankzij de tips van Ron Zeeman werd het een leuk tochtje. De voorspelde golven van een meter waren erg zeldzaam en dan ook nog eens als lange deining, dus wel een muur water maar niet echt spectaculair. Bijna terug voelde niemand er voor om nat te worden maar na een rolletje ligt opeens toch iedereen in het water. Op het strandje kwamen ook de andere groepen net weer aan. Zowel het zijwaards verplaatsen met verschillende technieken als het rechtuit varen is goed onder de aandacht gebracht.


Rondje Bol

datum: 8-6-2008
organisator: zelf (Ruud, Nico)
Tochtleider: Ruud, Nico, Bart
afstand 14,5 km

Heerlijk weer maar slechts met zn drieen in twee auto's naar Nogal Wiedus. Snel inpakken en omkleden. Vanwege de (vloed)stroming een iets aangepaste koers en precies uitkomen waar gepland op de westelijke punt van de Noorderhaaks. Hierna was het alleen maar stroomvoordeel.

Veel zeehonden om ons heen die zo nu en dan in je nek hijgen. Geweldig. Toch vreemd, die beesten komen massaal om je heen zwemmen en toch verlaten ze soms de zandbank als je nog twee honderd meter ver bent.

Na de koffie voorbij het verboden stuk varen we naar de oostpunt, de klotsbak waar golven uit alle richtingen komen; vanwege het te relaxte weer is het voornamelijk zandschuiven daar. Oversteken naar de Helsdeur waar het vandaag ook al niet echt stoer is, wel even rollen of een poging daartoe natuurlijk. Terug naar Nogal Wiedus voor een ijsje! Heerlijke tocht, lekker daggie.


Hargen Bergen vv

datum: 1-06-08
organisator: zelf (Nico)
Tochtleider: Nico
Afstand: 14 km

Lekker weer, lange trage deining en lichte oostenwind. Veel schuim en wat bruine drab, erg lekker ruikt het niet. Wel lekker varen op een paar honderd meter van het strand, voorbij de laatste strekdam bij de Kerf richting branding, een beetje spelen maar ook hard werken om steeds weer in wat dieper water te komen.

Het vruchtengebak in Bergen smaakt prima. Terug op de zelfde wijze als we gekomen zijn. Vanwege het niet zo frisse water toch maar niet rollen na afloop. Prima besteding van de zondagmorgen.


Nes - Pampus vv

datum 27-04-2008
Organisator: Ossa
Tochtleider: Nico
afstand: 18 km. (?)

Een verenigingstocht van Ossa om anderen ook gelegenheid te gunnen om eens op groot water te varen. Die opzet is alvast geslaagd met ruim twintig deelnemers. Vertrek vanuit Nes en dan recht naar het zuiden, alleen bij de vaargeulen even opletten. De groep blijft vanzelf bij elkaar en de sfeer is goed. Op Pampus enige discussie met de beheerder over de toegang, als je er vijf keer geweest bent heb je geen behoefte meer aan de rondleiding namelijk.

Relaxed weer terug volgens de zelfde route. Opeens klinkt door de marifoon: operatie platvis! Het hek is van de dam en overal vallen kano's al dan niet spontaan om en wordt er gered, gerold en geravot bij het leven. Feestelijk afsluiting van een uiterst relaxe tocht.


Excursie NIOZ.... Eh, richting de Kreupel

datum 12-04-08
organisator: zelf
Tochtleider: Jose/Ria/Nico
afstand: 13 km?

Wegens een echte Bf 6 toch maar niet naar Texel, het werd starten op de Vooroever, met de wind mee tot bijna de Kreupel. Mooi surfen en elkaar goed in de gaten houden. Loeihard en prachtig. Daarna min of meer richting Buurtjeshaven, zwaar werk tegen de wind in en zoals te verwachten vaak op elkaar wachten. Koers houden blijkt ook niet ieder even soepel af te gaan dus ontstaan er een paar subgroepjes, gelukkig blijven er ook sterkere vaarders in de achterhoede.

Koffie op een strandje, het blijkt dat in het laatste uur varen het verschil toch meer dan een kwartier is opgelopen. Het laatste rak is langs hoger wal in de luwte van de kust relaxed terug naar de start, uiteraard nu wel weer als groep. Voor de haven even spelen. Heel gezellig en best wel stoere dag.


IJmeer, van Hollandse Brug via Pampus rond IJburg en weer terug.

datum:05-04-2008
organisator: PP
Tochtleider: Marianne
afstand: 30 km.

Bedoeld als beginnertocht, naar Pampus en terug. Echter was de ervaring van de deelnemers ruim boven beginners niveau vandaar het besluit de tocht 'iets' uit te breiden.

Het weer was vier seizoenen op een dag, wind was er niet veel, windkracht drie, zelfs vier werd genoemd. Deining was er nog volop en met de golven opzij, iets schuin van achter vaart het lekker door richting appelgebak op Pampus, daarna hadden we de golven iets beter in de rug viel er soms een beetje te surfen.

Opeens vaar je midden door nieuwbouwwijk, volgens de kaart zou het nog gewoon water zijn :-) Bij de Zeeburgerbrug, ook wel de Kamelenbrug of de BH genoemd een vreselijke hoosbui dus kort schuilen en weer door. Een stuk met golven schuin van voren en de reflectie daar van maakte het toch nog wat spannender. Tweede pauze bij een strandtent en het lange end weer terug naar de Hollandse brug. Op het laats een beetje een slakken tempo, niemand te verwijten want de tocht was ruim twee maal langer dan gepland natuurlijk.


Tocht Stellendam-Hinderplaat..eh.... Rondje Grevelingen.

datum: 30-03-2008
Organisator: Peddelpraat
Tochtleider: Loek vd Lans
Afstand: 15 km

Het weer: Harde wind, bf7 later iets minder. Wel een zonnetje maar vooral heftige wind. Onderweg al bellen of het zin heeft door te rijden, helemaal om de hoek is het ook weer niet. Aangezien waarschijnlijk iedereen al onderweg is toch maar verder.

Na veel overleg, meningen polsen en vooral verschillende idee�n afwegen gaan we verder naar de Kabbelaarsbank, Port Zeelande, in de Grevelingen. Na wat gehannes vinden we de juiste stek en maken de boten klaar.

Met flinke wind (7) in de rug en steeds hoger wordende golven tot ruim een halve meter hoog surfen we richting Archipel, koffie. Daarna verder met de wind mee en dan om een eiland een stukje in de rust varen. Na nog een bocht is het tegenwind en oneindig ver. In het begin gaat het allemaal nog wel maar later wordt de groep over een grotere afstand verspreid. Na twee uur ploeteren de volgende rust. Uittappen over de keien of op een hoge steiger. Later blijkt de volgende inham gewoon strand te zijn.

Het laatste stukje gaat eerst over veel te ondiep water, krassen op de bodem van de boot en soms ook bloed in de handen door de schelpen op de bodem. Daarna gaat het beter maar de groep valt wel heel erg uit elkaar. Zelf vaar ik vlak achter de voorste (en grootste) groep.

Richting haven twijfel ik of ik wel of niet ga rollen, het is best wel koud en zo zeker ben ik ook niet van mezelf. Een van de ploeg genoten biedt aan klaar te zijn voor puntjes redding. Daar gaat Bartje, KOUD! Maar doelbewust gaat de peddel naar de juiste stand en (volgens zeggen) kom ik gracieus weer overeind. Hoera! Wat een opluchting na mijn mislukte wildwaterrol van vorige week.


Rondje Marken PP

datum: 15 maart 2008
organisator: Peddelpraat
tochtleider: Sien Meurs.
Afstand: 20 km?

Weer: Beetje wind in het begin, daarna windstil en gewoon warm.

Tot mijn schrik een bijzonder massale tocht, meer dan vijftig man instappen op een klein strandje. Tot het paard nog iets van deining. Hoewel net op gang toch bij het paard pauze houden. Alweer pauze in Volendam, heel veel kano's op een klein stukje strand en dijk. Mooie foto's levert dat op.

Collectief over de Gouwzee naar de haven van Marken (Buurt1?) Mooi hoor zo'n grote groep kajaks bij elkaar. Na de pauze(!) aldaar een vlotje maken voor de foto, daarna naar de auto's en iedereen gedag zeggen.

Wat mij betreft een beetje massaal voor het mooie maar wel gezellig.


Gooimeer, van de Stichtsebrug naar de Hollandse Brug.

datum: 23-02-2008
organisator: Tkbn
afstand: ong. 20 km.
tochtleider:

Net een dag terug van een tropische vakantie is het gewoon koud, die jetlag doet er geen goed aan. Wel leuk om iedereen weer te zien en lekker weer eens varen. De groep is in de laatste dagen steeds groter geworden en met een man/vrouw of 15 gaan we op weg. De bedoeling is de linker oever te volgen, in de praktijk varen we min of meer in het midden, mede vanwege de ondiepte langs de linker oever.

Op een eilandengroepje nabij de HB hebben we lunch, weinig bescherming tegen de elementen maar wel erg gezellig. Een paar zeilers claimen oud zeekajakkers te zijn en herkennen inderdaad een van de oudere boottypes.

Na de lunch recht tegen de wind (3 � 4) in naar de kant, alweer bijzonder ondiep en zelfs zo nu en dan de bodem raken. De bedoeling is langs de hoge wal terug te varen maar ook nu varen we ruim van de kant af (eigenlijk de zelfde route als de heenweg). Geen gekkigheid onderweg en als groep blijven we redelijk bij elkaar.

Nog wat napraten en langzamerhand vertrekt iedereen. Lekker uitwaaien en de eerste georganiseerde tocht van het seizoen.