IJs

Links achter ons begint het zachtjes te ritselen, het is een ijslaagje wat door de golven begint te kraken, we hadden niet verwacht dat er al ijs op het kanaal zou liggen.

Het is woensdagavond twee januari, de eerste werkdag in het nieuwe jaar en toen ik vanmiddag uit het (kantoor)raam keek zag ik de Nauernasepolder vol in de zon, stralend weer, echt kano weer! In het wekelijkse mailtje naar de stoere vaarders laat ik geen twijfel bestaan, ik stel voor om te gaan.

Bij de loods blijken we zelfs met vier te gaan varen; Josť, Jos, Hans en ik. Snel de boten inpakken en vooral veel kleren aan want er staat een koude oosterwind op de dijk. De steiger is helemaal bedekt onder een dun laagje ijs en dus spiegelglad. Voorzichtig instappen dus en tegen de wind in snel op weg om weer warm te worden.

Soms is het geritsel even weg en dan komt het opeens weer terug, een spannend geluid in het donker, genieten! Het scheurende geluid wat je ook vaakt hoort tijdens schaatsen op natuurijs maar dan wat zachter. Plotseling ziet het wateroppervlak er net even anders uit: PAS OP, ijs! Krakend schuiven we door een centimeter dik ijs gedurende zo'n twintig meter. Soms steek je de peddel zo in het water, soms ketst ie af op het ijs, het is dus zaak behoedzaam te blijven want omgaan lijkt geen prettige optie.

Een paar honderd meter verder komen we in een ijsveld van grotere omvang, varen moet natuurlijk leuk zijn en hoewel dit heel leuk is lijkt het ons toch verstandiger om voorbij het ijs in open water toch maar om te keren, je weet niet wat er nog gaat komen. Keren in een ijsveld is redelijk onmogelijk en achteruit weer het ijs uit, hm.... Geen idee of dat kan, wie het wil proberen moet dat vooral eens doen. Wij gaan terug dus!

Na nog een rondje door de Broekerhaven zien we Ria en haar hond Bo(otje) het pad opdraaien, we ruiken de koffie al, boten afdrogen lukt niet want het is alles ijs.

Het was weer een fijne avond, peddelmaatjes bedankt,

BartB


Het hele jaar door op woensdagavond varen is leuk maar het moet vooral leuk blijven, daarom hebben we wat eigen opgelegde regels:
In de winter varen -en zeker in het donker-, nooit alleen.
Vaar aan de wegkant van het kanaal, daar kun je er eventueel uit klimmen en hulp inroepen.
Durf te stoppen, leuk is leuk. Stoer maakt geen indruk als het risico te groot is!
Neopreen en zwemvest, wat is dat?
We varen op eigen verantwoording en risico, dit is geen activiteit van Ossa.