Borkum

De hele week al op het weer letten en ondanks de pittige windvoorspelling -in combinatie met de afstand- toch maar aanmelden. Golven heb ik niet zo'n moeite mee zeg ik nog tegen Paul.

In de loop van de vrijdag lekker al toerend naar een camping in Leens en de volgende morgen verder naar het einde van de wereld. Voorzichtig komen daar wat hoofdjes uit slaapzakken, door de koffie met een ei erin komt er wat meer leven in de brouwerij.

Met zeven man/vrouw dan eindelijk op weg, eerst de geul uit door het slik gebied, mooi ff lepelaars kijken en genieten van het uitzicht. Het water op het Uithuizerwad is zanderig en stroomt eerst nog de verkeerde kant op, ondanks de wind in de rug gaat het maar traag maar het vaart wel lekker. Na het wantij krijgen we natuurlijk de stroom ook mee en we vliegen erover.

Eenmaal op de Eems blijkt de wind iets gedraaid en varen we met stroom mee maar wind tegen, langzamerhand worden de golfjes golven, vanaf dat je er niet meer overheen kan kijken -zeg maar vensterbankhoogte- begin ik het altijd leuk te vinden en wordt dan wat oplettender. Verder de geul in varend worden de golven ook hoger, zo nu en dan tot plafondhoogte aan toe, voor mij redelijk imponerend en ik begroet ze dan ook met een mompelend 'goeie dag zeg'. Mijn vriendelijke benadering heeft effect want elegant word ik steeds tot grote hoogte opgetild en vriendelijk weer naar beneden gelaten, een enkel klein wit kammetje pareer ik netjes met een lage steun. Albert Jan blijft mooi schuin achter me varen -waarvoor dank- later legt hij uit dat terug in de boot zetten best wel lukt maar leegmaken is er dan niet bij (ben ik ff blij met mn elektrieke pompje!).

Op het strand zeer snel uitstappen, eerst even doen wat mannen plegen te doen. Na wat schuiven met kajaks en spullen gaan we een paar uur Borkum in, inderdaad een klein enigsins saai duits stadje. Na de koffie met gebak wordt een vertrektijd afgesproken en gaat ieder zijns/haars weegs.

Vlak voor vertrek nog een flinke regenbui wat resulteert in een spurt naar de overdekte strandstoelen om daar om te kleden. Met wind en stroom dezelfde kant op zijn de golven flink lager, we traverseren over de Eems en volgen weer de R boeien (Randzelgat?). Voorbij het wantij de Zuid Oost Lauwer, nu dus wind tegen en ook de stroom tegen, het tempo zakt en mede door vermoeidheid valt de groep toch wat uit elkaar. Een sleeplijntje erbij en tergend langzaam boeien aftellen tot de prikken van Noordpolderzijl. In de geul tussen de slikplaten schiet het ook al niet op, een rode lampendriehoek duidt op spuien. Midden in de geul of juist in een ondiep stuk varen, het laatste stuk gaat tergend traag naar de kade.

Een camping gezocht, aan het water wat rosť genuttigd en een stevige nachtrust, met de auto naar huis en bijna de hele zondag slapend doorgebracht. Een geweldige tocht, de andere deelnemers en zeker de toerleiding bedankt voor deze dag.


Borkum foto

Borkum foto

Borkum foto

Borkum foto

Borkum foto

Borkum foto

Borkum foto

foto's: Albert Jan