Grootwater tochten 2009

Een kort verslagje van grootwater tochten in 2009. Vlakwatertochten hou ik niet bij in deze lijst tenzij de omstandigheden memorabel zijn. Zelf geleide tochtjes kan ik in de toekomst ook nog opvoeren bij het ZVE examen.

laatst bijgewerkt: 05 07 2012
De website van Ossa ging steeds meer aandacht vragen, mijn eigen site is daardoor wat in de verdrukking gekomen. Er zijn vast nog wel tochten gevaren, in ieder geval eind november van Eierland naar Vlieland en terug, eerst koffie vanwege de mist maar uiteindelijk een erg leuke dag geworden.

Wind

datum: 3 okt 2009
organisator: zelf
Tochtleider: Marianne, Piet en Bart

Het rondje Noord-Beveland is afgeblazen, te veel wind. Dan maar het Alkmaardermeer op. Ondanks de ruim verzonden mail met maar 3 personen, eigenlijk beter want een grote groep werkt niet bij zware omstadigheden.

De wind is zuidzuidwest, we varen eerst bijna recht tegen wind naar het starteiland om daarna met zeer ruime koers naar de Woudhaven te surfen. De koffie met appelgebak in de Woude smaakt prima, we worden hartelijk herkend als slecht weer vaarders. Na de koffie het kanaal af, gaat prima en op de Enge Stierop gaat het ook nog wel goed, belangstelling van de rondvaartboot natuurlijk. De wind zit ondertussen veel meer west en lijkt ook wel iets harder. Waar de Stierop in het meer overgaat hebben we vol tegen en bij normaal stevig varen komen we niet meer vooruit. Aangezien we feitelijk geen escapes hebben als we de oversteek wagen lijkt het een beter plan om te draaien en via het kanaal weer terug te varen. Ook de Deiling trekt ons niet dus helemaal terug over het kanaal. Korte tochtmaar lekker uitgewaaid.

De Anas Acuta zonder skeg gaat prima met scherpe koersen, door de slag goed te plannen boven op een golf draai je zo weer de goede kant op. Ruime koersen kost erg veel moeite, zelfs een keer uit het peddelroer gelopen! Echter gaat surfen zo snel dat ik prima mee kon komen. Wel verdwijnt de punt regelmatig onder water tijdens het surfen. De Nordkapp gaat dus nog niet weg. Mogelijk moet ik gewoon meer ervaring op doen om sneller te kunnen corigeren.


Veluwerally

datum: 26-28 sept 2009
organisator: NKB-oost
Tochtleider: JanB

Zaterdag al op tijd op pad richting Giesbeek, tentje opzetten en constateren dat de hele 'markt' eromheen niet zo heel veel voorsteld. Natuurlijk wel een dagje gezellig iedereen weer zien. Nog wat bier halen in de supermarkt, prima afhaal chinees en vooral rustig aan doen met alcohol.

In het hartstikke donker opstaan en beginnen met inpakken, tijdens de schemer begint het mistig te worden dus doen we wat rustig aan met inpakkken. Even na negen mogen we dan op pad. Lekker tempo en na een tijdje blijkt Ossa + Niekkie toch als groep aan elkaar gewaagd te zijn dus varen we samen. Heerlijk weer en na de eerste controle bezoeken we een strandje die door de lage waterstand overal zijn ontstaan. Even opletten als een een binnenvaartschip voorbij komt, door de lage waterstand zijn de golven veel steviger dus spoelen er bijna boten van het strandje. Ook bij het vertrek komt er een grote jongen voorbij waardoor een van de minder ervaren deelnemers bijna tegen een krib wordt gespoeld. Later onder een brug werd het even werken vanwege een oploper; Golven tot ruim boven de navel en dat met krappe ruimte tussen een krib en Jozee. Na Zutphen nog een pauze op een strandje en in relaxed tempo door naar Deventer waar Sjaak en Hartger waren gestrand. Tentje bouwen en lekker de stad in om te eten en wat wandelen. Leuke sfeer!

Opstaan rond zonsopgang en rustig inpakken en ontbijten. De mist wordt gelukkig niet erger dus kunnen we redelijk op tijd vertrekken. Uiteraard onderweg de nodige humor dat we een dag te laat zijn en dergelijke. Wederom lekker weer en relaxed varen, na Zwolle is de stroming helemaal verdwenen en hebben we ook nog tegenwind, hier hebben de zeevaarders duidelijk miinder moeite mee dan de vlakwatermannen. Wel een lekker dagje maar landschappelijk en vaartechnisch duidelijk minder dan de eerste dag. Even na drie uur in Kampen en door naar huis. Volgend jaar op zaterdag van Zutphen naar Giesbeek???


Noordzeekanaal

datum: 19 sept 2009
organisator: PP
Tochtleider: Bouke

Een uiterst relaxed tochtje van fort Spaarndam naar Nauerna en weer terug. Leuk om eens te varen waar ik vanaf mn werk op uitkijk, inclusief een bezoekje aan de Amerikahaven. Het kanaal was vreselijk rustig dus dat was de kik ook al niet. Gewoon een paar uur ronddobberen en mooi kijken. Aan het eind van de tocht nog wat demonstratie gegeven met rollen en 'niet zwemmende' reddingen. Lekker fris zonder zwemvest en beperkt neopreen. Een rondleiding door en over het fort met koffie en gebak toe maakte het een prima bestede dag.


Oosterend

datum: 22/23 augustus 2009
organisator: NKB
Tochtleider: Sien

In de auto hoor ik op de radio dat de broodjes worden binnengebracht. Ik trap op de rem, keer door de middenberm en race naar huis om brood en ander eten alsnog uit de koelkast te halen. Door deze extra, extra snelle km's moet ik ook nog eens gaan tanken. In Roptazeil liggen de eerste boten al op de dijk als ik aankom, vlot en slordig inpakken en nog eens terug moeten voor spanbanden. Govert is nog later maar die moet dan ook het eerste stuk alleen gaan varen, wij gaan alvast.

De Vlakte van Oostbierum staat nog deels droog, er volgt een discussie of we er links of rechts omheen moeten. Tijdens de discussie loopt de plaat echter al onder en door even op Govert te wachten kunnen we er zandscheppend overheen. De rest van de tocht gaat prima maar over de platen is het minder afwissellend dan anders, geen boeien als referentie en verder gebeurt er ook niet zoveel om je heen. Uitstappen kan gelukkig aan de dijk, dus geen sliksleuren. De camping is ook niet echt ver gelukkig.

Om half vier staan de tentjes en is het bieruur. Nog even het 'dorp' in om meer blikbier te scoren maar dat blijkt vruchteloos, Hoorn of Midsland zijn ruim een half uur lopen verder dus belanden we met 3 personen op een terras. Eten bij de tent, daarna wandelen naar Hartbreak Hotel, het aardbeienfeest slaan we maar over, om twaalf uur beginnen en bijna een uur lopen van de camping... Wel hylarisch over fantaseren. In het echte donker met alleen sterren wandelen we terug, soms een glimpje van de Brandaris of van Ameland maar verder echt donker, mooi!

Na een stevig ontbijt en alle tijd van de wereld moeten we toch wat sliksleuren. Vervelend om het zoute karretje onder dek te moeten stoppen, de wielen stop ik daarom achter mn zitje wat resulteerde in minder prettig zitten. De hele tocht tegenwind en nog saaier dan de heen route. Drijfpauzes in golven zijn niet relaxed en je waait een eind terug. Vijf uur tegenwind met die wieltjes die mn zithouding frustreren, ik kom bekaf terug. Na een minuut of wat dralen wil mn rug weer. Boten sjouwen en onderweg naar huis nog ff bij Kornwerdezand van het wad genieten. Wel een gezellige tocht maar varen via stroomgeulen is afwisselender, dit was wel erg een grote watervlakte.


Monument

datum: 16 augustus
organisator: zelf
tochtleider: ik
supervisor: Thierry, Nico.

Tja, als ik ooit voor ZVE op wil moet ik ook zelf tochtjes organiseren. Maar vooral wil ik gewoon lekker varen natuurlijk. Het idee was met stevige westenwind vanuit Den Oever naar De Vlieter (Monument Afsluitdijk), daar over de dijk en dan in de luwte over het IJsselmeer weer terug. De belangstelling kwam rustig op gang en uiteindelijk staan we dan met vijf personen op het drijfsteigertje.

Veel mooier weer dan verwacht, de poging om eerst flink naar het noorden te varen lukt niet, kennelijk is het veel te leuk met wind en golven in de rug direct op het doel af te gaan. Jozee zoekt nog wat verkoeling, tijd zat en Nico heeft haar in no time weer in de boot, een beetje ondersteund door Hans. Omdat we toch wel erg snel zijn is er enige discussie om door te varen naar Breezandijk, doen we toch maar niet (achteraf zijn we daar blij om). Uitstappen is niet handig, dit was een stroomgeul dus nix strandjes en een steigertje is er ook niet, zo vanuit de golven de basaltblokken op dus. Thierry neemt het voortouw en tot mijn verwondering volgt iedereen zonder protest, heerlijke relaxte groep dus. Boven op de dijk eten en daarna brug en vooral traplopen. Enige belangstelling krijgen we wel natuurlijk. Instappen gaat soepel en we varen recht tegen de wind in om de visstokken heen richting Den Oever. De wind was dus ZW in plaats van de voorspelde west. Stevig tochtje door de groene golven, uitstappen op het zuiderhavenstrandje, dat gaat namelijk vlotter dan door de sluis en bovendien zijn je spullen niet zout. Leuke tocht maar vanwege de uitstap niet voor herhaling vatbaar. Tochtgenoten bedankt.


Schaduw op zee

datum: 27 juli 2009
organisator: Europagaai
Tochtleider: nvt

Een donkere schaduw valt over me heen, ik peddel als een gek vooruit om de golf die de schaduw veroorzaakt voor te blijven. De achterkant van de boot wordt opgetild, als reflex leun ik voorover, de boot spurt wel van de golf af maar langzaam zie ik ook de boeg in het water graven. De punt raakt de bodem, de golf haalt me in waardoor ik nog wel iets omhoog schiet en met een echte looping over de kop ga. Totaal de weg kwijt, de peddel breng ik wel in de eskimoteerpositie maar door de volgende golf voel ik nog geen lucht om de peddel, na vijf minuten onder water besluit ik toch maar uit te stappen (boze tongen hebben het over vijf seconden, je moet niet iedereen geloven natuurlijk) en zwem -de poloboot voor me uit duwend- terug naar het strand. Een geweldige finale van het wekelijkse avondje brandingvaren.


Stukje kust

datum: 26 juli 2009
organisator: zelf (Hans, Jzee, Bart)
Tochtleider: nvt

De keus was een instruktietocht TKBN of lekker zelf op pad. We kozen voor het laatste en togen naar Camperduin om daar te water te gaan richting Bergen of Egmond. Flinke branding, we hadden dan wel stroom mee maar de wind tegen, erg traag tempo maar wel erg leuke golven. Bij de eerste tent in Bergen naar de kust voor koffie met appelgebak. een beheerste aanlanding, niet super spectaculair maar het was dan ook mn eerste echte zeeervaring in de Anas Acuta. Terug in een aanmerkelijker hoger tempo, zo nu dan een flinke surf maar daardoor wel erg zigzaggen. Tricky aanlanden door zwemmers en surfers, de afspraak om zo nodig uit te stappen hoefde niet opgevolgd te worden.


Friesland, voorbereiden

datum: 23-25 juli 2009
organisator: zelf (Hans, Bart)
Tochtleider: nvt

De planning is een najaars kampeertocht te doen in oktober. Op google, waterkaarten en wat dies meer zei is een voorlopige route gemaakt waarvan ik echter enkele punten wil controleren. Een alternatieve rout is ook gemaakt en het doel is zowel de oorspronkelijke als een deel van de alternatieve route deels voor te varen. Donderdagavond richting Friesland en vanuit de auto al een sloot als onbevaarbaar aan kunnen merken. Een leuke kampeerplek en nog ff lekker zitten.

Zaterdag om negen uur varen we richting Heeg en vervolgens over een hele serie poelen verbonden door soms erg kleine sloten. Een leuke route maar we lopen toch vast. Een alternatieve route die niet op de kaart staat lukt wel maar is ook behoorlijk langer. Net na de koffie breekt de hel los als we weer een plas op varen, snel terug naar de kant en gezellig zitten babbellen met mensen die op vijftien km van huis vakantie vieren. De rest van de dag iets achter de buien aan varen, een beetje spannend maar het ging eigenlijk prima. De finale was een ruim 4 km rak op het Heegermeer, wind mee (Bf 4a5), geweldig. Uitstappen valt niet mee aan lager wal op een steiger. Leuke tocht gehad maar meer geschikt voor een dagtocht dan als deel van de route. Na het varen met de auto nog wat andere campings en routepunten bekeken.

De wind is nog steeds fors en instappen op een steiger aan lager wal trekt niet aan. We rijden rijden naar Offingawier om een rondje op het Sneekermeer te doen. Lekker varen met flinke wind. Het doel Terhorne lag net buiten de kaart en toevallig niet waar ik dacht waar het zou moeten liggen. Enig overleg in een klotsbak, lager wal, vlak bij de sluis. We varen naar de hogerwal en constateren dat we bijna weer bij het startpunt zijn. Het was een mooi tochtje, volgende keer iets ruimere kaart mee :-).

De route van de najaarstocht staat hiermee weer helemaal open, zo blijft er altijd iets om naar uit te zien.


Kribbevaren

datum: 11 juli 2009
organisator: De Peddelaars, Zwolle
Tochtleider: Ernst (Peddelaars)

Klabang, mijn nieuwe-oude Anas Acuta vind het helemaal niet fijn om te botsen, kennelijk is ook een half kribvak ruimte soms te kort afstand, dan maar ff doortrekken en inhalen. Netjes vanaf tweederde van het kribvak al weer richting buiten de punt om sturen, steeds meer paralel aan de stroom omdat je anders rond de kop de mist ingaat en slechts met veel moeite weer de goede kant uit komt. Omdat mijn voorganger regelmatig die fout maakt ga ik toch maar voorbij. Leuk is dat je opeens van lichte meestroom terecht komt in relatief sterke tegenstroom, je snelheid tov het water is dan groot, weinig druk op de peddel dus heel snel peddellen en vlot de hoek om, weer in neutraal water.

De dag ervoor was regenachtig, smiddags met Piet en Marianne Olst bekeken, vooral de kerk was indrukwekkend. De orgel spelende dominee leek wel een beetje op de staatsbosbeheermeneer van Vlieland. Nadat ook Erik was gearriveerd heerlijk gegeten en lekker gebabbeld.

Afladen naast het pontje, inpakken en briefing, toch een beetje hyper. Na een paar vakken hebben we de truuk wel door en schieten we aardig op. Wel erg opletten voor stenen onder water, een gat in je boot of een gebroken peddel heb je zomaar. Op een strandje gaan we een hapje eten en daarna door tot tegenover Deventer. Terug gaat als een speer natuurlijk. Leuk spelen op de golven van vrachtboten en jachten. Gewoon genieten en veel te snel is de pont al weer in zicht. Hartelijk afscheid nemen en wat plannen maken voor volgende gezamelijke tochten...

De Peddelaars en Ernst in het bijzonder, hartelijk bedankt.


Vlieland

datum: 13 en 14 juni 2009
organisator: PP
Tochtleider: John Walta

Het plan was Terschelling maar daar Oeral teveel onrust oplevert wordt het toch Vlieland. Het varen is eigenlijk een kopie van het paasweekend, bijna saai. Wel is het een erg stevige groep, het voelt helemaal vreemd aan dat ik niet zo nu en dan hoef te wachten en soms zelfs moeite heb met het tempo. HansO, als 2e toerleider kan het nauwelijks bijhouden dus gaat het uiteindelijk toch een tantje lager gelukkig. Eten in de Bolder en een deel van de avond zitten we er ook, later in mn uppie wandelen, langs de jachthaven en langs stal Edda (die naam ken ik nog uit een vorig leven), een beetje zwervend rond de kop van het eiland weer naar de camping en vroeg naar bed.

Redelijk op tijd weer op en gelijk de zware klim over het duin. Toch wel lekker varen, redelijk vlot maar ook de nodige pauzes ivm de tempoverschillen. Erg binnen het schema terug, ff rollen en dan inpakken en de afsluitdijk weer over. Ik wil nog wel opmerken dat ik zelf bij deze groep weinig groepsgevoel ervaarde.


Zeeland TKBN

datum: 05 tot 07-06-2009
organisator: TKBN
Tochtleider: fam. Kreuk

Vrijdag dus de file die ik juist wilde vermijden, naja, moet ik maar eerder vertrekken. Gezellige avond met Arjan, Walter en vele anderen. Uiteraard inschrijven voor de toer+club.

Springersdiep instappen, langs de kust naar punt van de Aardappelbult waar wel pietsje branding is. Later op het strand een muurtje bouwen van kajaks en theorie over onderkoeling. Weer verder langs de kust met nog een keer een mooie aanlanding samen met Arjan, de rest van de club bleef liever in de boot want je zal maar nat worden met uitstappen! Doorvaren en vlak voor de Haringvlietdam naar de aldaar geparkeerde auto's. FF spelen voor de haven. In de avond een paar biertjes en Bartje op tijd naar bed.

Met de auto een roteind naar Walcheren om rond de kop te varen. Onderweg een prachtige branding op een zandbank, brekers van alle kanten tegelijk en daar was dan mijn eerste ongeplande rol... Niet uitstappen dreunt het door mijn hoofd, peddel netjes in positie brengen en ff wachten tot de herrie weg is, netjes en beheerst boven komen, helemaal trots op mezelf natuurlijk! De rest van de tocht voornamelijk kilometers maken, wel lekker maar niet byzonder.


De Friese toer

datum: 02 een 03-05-2009
organisator: Ossa
Tochtleider: NicoB / BartB

Een Ossa weekend op grootwater en geschikt voor beginnende grootwatervaarders is het doel. Starten nabij Buurtjeshaven(?). Vreselijk vlak water en een lekker voorjaarszonnetje. Spoedig komt de Kreupel al in zicht maar lijkt niet dichterbij te komen. Uiteindelijk komen we toch aan en we eten wat en doen aan steigerwandelen, we verzinnen of je hier wilt slapen in een tentje, ach, het zal wel wat hebben maar als doel voor een stevige wintertocht is dit eiland toch beter geschikt. De rest van de heenreis gaat ook gewoon vlot behalve dan dat Ruud bewijst dat een reservepeddel echt nuttig kan zijn. Na de sluis in de haven schrikken de 'beginners' zich rot als er iemand omvalt, kennelijk niet gewent aan rollen na een tocht, ik kom dus netjes weer boven en kan dus wel lachen om de onrust van die club. Om te eten splitst de groep zich in campingeters en luxepoppetjes. Het restaurant is prima, Joop toonde bij het dessert zijn zeeuwse afkomst :-)

Het waait best dus is er wat twijfel, omdat de wind waarschijnlijk een paar uur gaat afzakken besluiten we het toch te proberen. Na verloop van tijd, bij de vaargeul nog kort overleggen, naar aanleiding waarvan de kaptein besluit door te gaan... De juiste keuze zal blijken. Een best wel stevige tocht en zo richting Kreupel gaat Piet steeds meer nmet de neus in de lucht varen. Slepen helpt weinig dus ploetert hij de laatste km door met een plens water in het achterluik. Bij de Kreupel doe ik -tot schrik van de havenmeester- een natte uitstap; liever iets natter dan ergens tusen beknelt raken door krampachtig proberen niet te zwemmen is mijn devies. De havenmeester is een rasechte Amsterdammer uit Andijk, humor volop dus. Het laatste rak van de tocht is een stuk relaxter. Prima geslaagd weekend.


Biesbosch

datum: 25-04-2009
organisator: NKB/TKBN
Tochtleider: Geen idee

De oplevering van gratis kanocampings mag gevierd worden, samenwerking tussen SSB, NKB en TKBN! (Dat mag zeker gevierd worden).

Een lekkere tocht waarbij wel erg duidelijk wordt dat een kaart niet voldoende is in dit gebied. Er zijn vele kreken en kreekjes waarvan vele doodlopen of juist niet herkenbaar zijn als doorgaande route. Een erg dinamisch gebied waarbij een kaart al verouderd is bij het verschijnen. Heerlijk weer, mooi varen en vooral netwerken in verband met de komende midwintertocht. Dat gaat vast lukken.


Door gebrek aan zin zijn bovenstaande stukjes pas in juli geschreven, gelukkig melde iemand dat ie het miste dus snel maar bijwerken.

Vlieland

datum: 11 tot 13-04-2009
organisator: PP
Tochtleider: Paul de Haas

Bezweet rent ze over het duinpad, een grommende groene auto met stevig bebaarde chauffeur op haar hielen. Ze stop even en wenkt of wijst, snel draait ze zich weer om en rent weer haastig verder. Wij houden ons krampachtig vast in de achterbak van die auto en overdenken hoe het helemaal zo ver heeft kunnen komen ~~~~~~.

Het verhaal begon de dag ervoor in Roptazijl, na het inpakken en vooral het over de dijk sjouwen van de boten volgt een uitermate vlakke tocht over platen en door geulen, door de stroming zit de snelheid er goed in. We zien nog wat zeehondjes op de Richel en we landen op het noordzeestrand vlak bij het baken. Over het duin heen is een behoorlijke sjouw. Lekker douchen, eendjes opwarmen en een stukje wandelen in het dorp met een biertje toe.

De keus is varen naar Terschelling of gaan wandelen, omdat er toch geen golven zijn en ik Vlieland nog nooit gezien heb kies ik voor het laatste. Langs het strand, door bos en duin, deels cross country wandelen we richting Posthuis, nu is het heerlijk weer maar door de regen die morgen zijn we wat laat vertrokken en het is best wel een heel eind. Een aardige staatsbosbeheermeneer bied ons een lift aan, Ria voert dan bovengenoemde show op en we hebben een hoop lol achterin. Lekker wat eten bij het Posthuis en terug wandelen langs de waddenkust. s'Avonds met het grootste deel van de club eten in de Bolder.

Al heel vroeg gaat de wekker, een enkeling is in het donker al begonnen met inpakken maar de meeste zijn zo slim tot de dageraad te wachten. Wederom de stevige klim over het duin en om acht uur drijven we dan toch weg van het eiland in de mist. Zeehondjes op de Richel en soms een beetje minder vlak peddellen we in een rustig tempo en met diverse eetpauzes weer naar de vaste wal. Omdat we (te) vroeg zijn en daardoor de plaat mogelijk nog droog staat varen we wat verder, langs de Pollendam, uiteindelijk toch over de plaat terug naar Roptazijl.

Een leuk en gezellig weekend, op het water goed groepsgevoel, op het land lekker ieder zn gang gaan. Eneh, de staatsbosbeheermeneer hartelijk bedankt voor de lift.


Pampus

datum: 29-03-2009
organisator: zelf
Tochtleider: zelf

Aanmelden zijn we dit jaar niet zo goed in lijkt wel, het tkbn tochtje Pampus/Durgerdam mochten we niet mee wegens te veel deelnemers, ook niet als begeleiding. Dus dan maar gedrieŽn naar Nes gereden en voor de wind naar Pampus, bij aankomst zagen we nog net de tkbn vertrekken. Het strandje was erg vies met poep. Vrij vlot weer verder, eigenlijk richting vuurtoren van Durgerdam maar al spoedig was het koers richting Ransdorp en na het passeren van de geul gingen we feitelijk gewoon richting start. Wel een korte eet pauze op de dijk waarbij Ria niet uitstapte en zodoende de kayak van Hans voor afdrijven behoede. Het laatste stukje door de regen en hagel(!) maar toch weer droog uitstappen. Mn pompje nog getest na aanlanden, het draaide prima maar helaas zat de kurk nog in de uitlaat... Appelgebak toe in Volemdam.


Texel of het Starteiland?

datum: 22-03-2009
organisator: zelf
Tochtleider: zelf

Te laat met aanmelden voor het PP tochtje naar Schier. Besloten met 4 man naar Oude Schild te varen, bij het wakker worden bleek de voorspelling NW 6 te zijn, om dan zo vroeg in het seizoen, ook nog laat op de dag en een niet op elkaar ingespeeld clubje op het Marsdiep te zwalken leek Hans en mij geen goed plan, de andere twee zijn wel gegaan, hun keus! (btw, de Schiertocht bleek ook afgelast).

Samen met Hans naar de Woudhaven, daar vandaan tegen wind (NW 5) via een omweg naar Akersloot ploegen om van koffie met appelgebak te genieten. Vlot surfend weer terug. Lekker uitgewaaid, mooi op tijd thuis en 's avonds nog ff naar het zwembad.


Rondje Marken

datum: 14-03-2009
organisator: PP
Tochtleider: Marianne

De traditie van Peddelpraat, dit jaar voor de dertigste keer. 50 man/vrouw op een kluitje en gelijk wind mee (Bf 3 a 4) is soms even opletten voor aanvaringen. Spoedig wordt het veld wat ruimer. Koffie bij het Paard en daarna in rustig water het langste rak naar Volemdam. Met een klein clubje een visje halen en op de terugweg horen dat de pauze wat langer is geworden, ook nog koffie met appelgebak dus. Marken, Kerkbuurt werd overgeslagen en met weinig zicht op kompas terug naar de auto's. Ondanks iets onduidelijkheid was het een leuke gezellige tocht.


Eind winter weekend

datum: 07/08-03-2009
organisator: Ossa
Tochtleider: Bart/Hans

Het midwinterweekend was afgeblazen ivm ijs, dit was de nieuwe datum. Vanaf Bloem met omweg naar de Woude, daar koffie en alsnog diagonaal het meer over. Slapen in Fort Veldhuis en de volgende dag eerst door Ham en Crommenijpolder met uitsluitend zwaar water toch maar weer het Alkmaardermeer op, nu met wat meer wind. Nogmaals koffie halen in de Woude. Lekker gezellig weekend en mooi gevaren.


Alkmaardermeer

datum: 15-02-2009
organisator: zelf
Tochtleider: Ria

Na vele weken ijs kon er vandaag toch weer gevaren worden. Ria had een boot in de aanbieding waarin Karien wel wilde proefvaren.

Tegen wind in vanaf de Woude (haventje) naar Uitgeest waar we op de koffie werden genodigd bij kanoclub Uitgeest. Daarna met de wind in de rug weer terug. De maiden trip voor mn tweede eigengemaakte GP, die voldoet dus prima hoewel het nog wel iets lichter zou mogen.