Voor mij alleen:

2016-06-30 19:41

Grootwatertochten

< Eerder


Datum: 2015-09-04Organisatie: Onder de Wadden

11 stedentocht nonstop in 2015

Tijdens tocht 11 stedentocht nonstop in 2015

Kanovereniging "Onder de Wadden" uit Franeker organiseert al een jaar of wat de elfstedentocht nonstop. Dat wil zeggen het eerste weekend van september met een zeewaardige kajak tweehonderd kilometer afleggen binnen 36 uur. Al jaren beweer ik dat er geen haar op mn hoofd is die er over prakkiseert maar ergens in december bedacht ik een ander spreekwoord met haren. Misschien trek ik wel de haren uit mn hoofd als ik dit nooit probeer.

Ziek
Twijfel omdat de vakantie er direct na ik ook niet in gevaar wilde brengen door overbelasting. Na de pinkster werd ik ziek en dat was dan gelijk duidelijk. Het heeft tot na de jaarwisseling geduurd eer ik weer vertrouwen in mn lijf had.

Maart
Eindelijk gaat het er een beetje op lijken. De afstanden zijn nog beperkt tot ruim dertig per dag maar dan wel meerdere opeenvolgende dagen en als ik alleen vaar ook op tempo zonder veel pauze. Besloten de weekenden zo mogelijk trajectverkenning te gaan doen. Rondjes of met de trein terug is beide mogelijk. Echter wil ik Peddelpraattochten ook mee natuurlijk.
Vandaag, 27 maart het rondje Heerhugowaarland gevaren. 47.1 km in 7.15 uur en dat met Bf5. De sluisen zijn nog niet bediend, dat heeft een halfuurtje extra gekost. Het gaat er dus echt op lijken.


Februari:
Het doel is minimaal het behouden van conditie, wekelijks een tocht van minimaal dertig km en liever dat op opeenvolgende dagen.
- 6 februari: IJs, bijslapen.
Helaas ging ik vrijdag de dertiende door mn rug tijdens een rondje Waarland. Grote twijfel of het plan doorgezet gaat worden. In februari geen grotere tochten meer gevaren.

Januari 2015:
Door eerst maar overal rond te bazuinen dat ik mee ga doen heb ik ook mezelf overtuigd. Enkele afspraken gemaakt en in mn hoofd een idee van een trainingsschema. Onderstaand verhaal dus rond gemaakt.
- 31 januari: Vanwege ijs niet het geplande rondje Waarland gedaan. Een vergroot rondje Alkmaar plus een stukje Oosterdel gevaren. Vanwege dat ijs een oude peddel gebruikt en dat viel nog best tegen. +_ 25 km totaal.

Overwegingen:
Boot: Mijn eigen Qajariaq is een leuke boot maar niet echt snel of licht te varen. Meer in aanmerking zou komen een Epic maar die zijn er weinig 2e hands en sowieso erg kostbaar. Een Silhouette is dan een goed alternatief. In het exemplaar van Ria wil ik een keer proefvaren en dan afspraken maken over huur of zo iets. Zelf een exemplaar kopen is na die proefvaart ook een optie.

Peddel: Waarschijnlijk met de reeds in bezit zijnde Werner Kalliste. Alternatief is een carbon GP. Gewoon testen wat het lichtste en prettigste is op lange afstand.

Begeleiding: Het is verplicht iemand stand by te hebben die je min of meer volgt en bij afhaken naar de start terug kan brengen. Ria heeft spontaan aangeboden die functie op zich te nemen. Alvast dank daarvoor!

Samen varen: vanaf het Slotermeer wordt het donker en dan is samen varen verplicht, net als een aantal anderen kies ik er waarschijnlijk voor dat ter plekke te zien. Dus aansluiten bij iemand of een groepje die het zelfde tempo varen.

Trainen: Annelies vind het leuk om al dan niet voorlopig mee te trainen. Dat wordt heel erg op prijs gesteld natuurlijk. Gezellig.

Trainingsschema: Het doel is enerzijds de dagafstand te vergroten, daarnaast ook opeen volgende dagen forse afstanden te gaan varen. Een en ander moet natuurlijk wel een beetje in te passen zijn in bestaande activiteiten.

Eten: Daar heb ik me niet vaak druk om gemaakt. Normaal stouw ik mezelf vol voor een tocht en eet onderweg nauwelijks meer. Dat gaat voor echt lange trainingsdagen en zeker de tocht zelf niet lukken natuurlijk. Ieder uur een bamisoep of water en brood? Ik ben er nog niet over uit.

Onderweg: Met de app trackbuddy hoop ik mezelf volgbaar te kunnen maken. Tegen die tijd zal hier een link naar de site volgen.

De route: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=52.919874,5.629892&msa=0&spn=0.045074,0.111494&mid=zWZO7uXer-I0.k31c0hssmFTY

< Eerdere tocht -Andere belevenissen en bemoeienissen van bjorri.